TV-sarja: Arrow, kausi 6 (2017-2018)

ARROW - KAUSI 6



Luojat: Greg Berlanti, Marc Guggenheim ja Andrew Kreisberg
Pääosissa: Stephen Amell, Emily Bett Rickards, David Ramsey, Willa Holland, Paul Blackthorne, Rick Gonzalez, Echo Kellum, Juliana Harkavy, Katie Cassidy, Kirk Acevedo, David Nykl, Michael Emerson, Johann Urb, Jack Moore, Kathleen Gati, Sydelle Noel, Manu Bennett, Anna Hopkins, Colton Haynes, Josh Segarra, Kyra Zagorsky, Colin Donnell, Grant Gustin, Melissa Benoist, Caity Lotz, Victor Garber, Franz Drameh, Dominic Purcell, Tom Cavanagh, Candice Patton, Danielle Panabaker ja Chyler Leigh
Genre: toiminta, jännitys, draama
Jaksomäärä: 23
Jakson kesto: noin 42 minuuttia - Yhteiskesto: noin 16 tuntia 5 minuuttia
Ikäraja: 16

DC Comicsin sarjakuviin perustuva sarja Arrow nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2012. Toinen, kolmas, neljäs ja viides kausi pitivät suosiota yllä, minkä lisäksi sarjan käynnistämä Arrowverse-saaga laajeni televisiosarjoilla The Flash (2014-2023), Supergirl (2015-2021) ja Legends of Tomorrow (2016-2022). Kuudennen tuotantokauden kuvaukset alkoivat heinäkuussa 2017 ja tuotantokautta ryhdyttiin esittämään televisioissa jo kolme kuukautta myöhemmin. Katsojaluvut laskivat kaudella, minkä lisäksi se ei saanut yhtä positiivista vastaanottoa kriitikoilta kuin aiemmat kaudet. Itse olin katsonut joitain vuosia sitten Arrow-sarjan avausjakson, mutten tuolloin jatkanut sarjaa pidemmälle. Olen kuitenkin pohtinut sarjan pariin paluuta ja kun huomasin sen täyttävän viime syksynä kymmenen vuotta, päätin vihdoin aloittaa jättiprojektin ja katsoa ja arvostella koko Arrowversen läpi. Sarja käynnistyi erittäin mainiosti, mutta sen taso on pudonnut kausi kaudelta ja ryhdyinkin katsomaan kuudetta tuotantokautta aika alhaisin odotuksin, yhdessä Supergirlin kolmannen, The Flashin neljännen ja Legends of Tomorrow'n kolmannen kauden kanssa.

Lian Yu -saaren räjähdyksestä selvinneet Oliver Queen ja kumppanit kohtaavat uusia vihollisia, mikä saa Oliverin pohtimaan, voiko hän olla kaupungin naamiokostaja, pormestari, sekä isä pojalleen Williamille?




Stephen Amell nähdään jo kuudetta kertaa pormestari Oliver Queenin, eli Star Cityn naamiokostaja Green Arrow'n roolissa. Tällä tuotantokaudella Oliver pohtii entistä enemmän, pystyykö hän tasapainottelemaan useissa hommissaan niin kaupungin pormestarina kuin sitä suojelevana lainsuojattomana, puhumattakaan hänen isäroolistaan William-pojalle (Jack Moore). Harmillisesti tämä pohdinta johtaa siihen, että Oliverista kirjoitetaan äärimmäisen raskas ja jopa ärsyttävä kitisijä, joka valittaa lähes tauotta muille, kun nämä eivät toimi juuri niin kuin hän haluaisi. Amell on edelleen mainio roolissaan, mutta silti minun täytyy sanoa, että Oliverin puuhien ja itkujen seuraaminen alkoi käydä työstä jo muutamien jaksojen jälkeen.
     Muutkin tutut tekevät paluun. Felicity Smoak (Emily Bett Rickards) yrittää pysyä uskollisesti miehensä rinnalla, kun taas John Diggle (David Ramsey), Curtis Holt (Echo Kellum), Rene Ramirez (Rick Gonzalez) ja Dinah Drake (Juliana Harkavy) alkavat pohtia, voivatko enää toimia Green Arrow'n rinnalla. Oliverin sisko Thea (Willa Holland) pääsee vähemmän esille kuin aiemmin, kun taas Quentin Lancelle (Paul Blackthorne) on kirjoitettu aiempaa selvemmin omaa juonikuviotaan. Näyttelijät jatkavat kelpo hommiaan, mutta eipä näidenkään hahmojen kirjoitusta voi tällä kaudella pahemmin kehua. Vaikka katsojana voi täysin ymmärtää, miksi hahmot kääntelevät yksi kerrallaan selkäänsä Oliverille, eivät sivuhahmojenkaan toimet ole aina siitä pidettävimmästä päästä.




Pahisosastoa tällä kaudella edustavat vanha tuttu venäläisgangsteri Anatoly Knyazev (David Nykl), hakkeri Cayden James (Michael Emerson), huumekauppias Ricardo Diaz (Kirk Acevedo), metaihminen Vincent Sobel (Johann Urb) ja Black Siren, eli toisen Maan Laurel Lance (Katie Cassidy). Viholliskattaus ei huimaa päätä tällä kaudella ja vaikka Diazista kehkeytyy kauden varrella uhkaavampi tapaus, jättää pahispoppoo pääasiassa kylmäksi. Laurelin tuominen jälleen takaisin tuntuu turhauttavalta. Eikö tässä sarjassa ole jo tarpeeksi kirkuvia hahmoja?

Kuten alussa kerroin, Arrow-sarjan taso on mielestäni tasaisesti tipahdellut kausi kaudelta. Neljäs kausi vielä menetteli, mutta viidettä pidin jo aika keskinkertaisena. Kuudes tuotantokausi ei valitettavasti nosta sarjaa uuteen nousuun, vaan se on tähän mennessä Arrow'n selvästi heikointa antia. Iso syy tähän on hahmojen kanssa tehdyt ratkaisut. Sen lisäksi, että Oliverista on tehty rasittava itkupilli, lähes koko hahmogalleria kärsii kömpelösti laadituista motiiveista, aivan kuin tuotantokautta olisi kirjoitettu sitä mukaa, mitä sitä on kuvattu ja uusia juttuja keksitään koko ajan lennosta, pohtimatta, käyvätkö ne järkeen. Hahmot tekevätkin kauden varrella useita kummallisia U-käännöksiä, riippuen, mitä kukin käsikirjoittaja milloinkin haluaa hahmojen tekevän ja miettivän.




Kuutoskausi on muutenkin varsinainen sekasotku, jolla on tarina ja kaiken sitova punainen lanka lähes täysin hukassa. Monet juonikuviot rönsyilevät sinne sun tänne, kiertäen joko kehää tai tehden outoja mutkia, jotta kausi saadaan väkisin venytettyä kahdenkymmenenkolmen jakson mittaan. Aiemmatkin kaudet ovat kärsineet tästä kaartelusta, venyttelystä ja täytteestä, mutta tällä kaudella ongelmat eivät vain nostele päätään, vaan ne suorastaan vilkuttelevat katsojalle, että huhuu, katsokaa, täällä ollaan! Sentään tällä kaudella ei tarvitse enää seurata yhä vain tylsemmiksi muuttuneita viittä vuotta, jotka Oliver vietti "autiosaarella" ja vähän muuallakin, viidennen kauden vietyä nämä takaumat loppuunsa. Onneksi loppua kohti kuutoskausi petraa hieman, eikä se ole viimeiseen asti täysin toivoton tapaus. Mainio finaalijakso saa jopa nostettua odotuksia seitsemättä, luultavasti ja toivottavasti erilaista tuotantokautta kohtaan.

Oman tarinansa lisäksi kaudella jatkuu Supergirlin kolmannella kaudella käynnistynyt crossover-tapahtuma Crisis on Earth-X, missä Supergirlin kolmoskausi ja Arrow'n kuutoskausi yhdistyvät The Flashin neloskauden ja Legends of Tomorrow'n kolmoskauden kanssa. Arrow'sta löytyvä jakso jatkaa vahvasti erittäin lupaavasti käynnistynyttä crossover-tapahtumaa. Siinä muodostetaan onnistuneesti tiimejä eri sarjojen hahmoista, jotka eivät ole pahemmin olleet tekemisissä keskenään aiemmin. Kakkosjaksossa syvennytään myös kiinnostavasti lisää näihin Maa-X:n tunkeilijoihin, natsiversioihin tutuista hahmoista ja mitkä heidän pyrkimyksensä ovat.




Sarjan ohjaajat yrittävät parhaansa pitääkseen tiivistä tunnelmaa yllä, mutta homma kariutuu käsikirjoittajien kehnoon työhön. Eräs Oliverin ja Digglen välinen kiista ansaitsee kehunsa, mutta eipä dialogi ole pääasiassa kovinkaan kaksista. Sentään Arrow pysyy yhä tuotantoarvoiltaan ihan laadukkaana, lukuun ottamatta muutamia keskeneräiseltä näyttäviä digiräjähdyksiä ja Crisis on Earth-X -jakson heikkoja tehosteita. Kuvaus on taidokasta ja monet mainiosti koreografioiduista toimintakohtauksista sisältävät tyylikästä kameratyöskentelyäkin. Lavasteet ja asut ovat mainiot ja maskeeraukset äityvät välillä oivan rajuiksi. Äänimaailma on hyvin rakennettu ja Blake Neely tunnelmoi tuttuun tapaansa passelisti säveltämillään musiikeilla.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.4.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
Arrow, Yhdysvallat, 2012-2020, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti