ALIEN: RESURRECTION (1997)
ALIEN - YLÖSNOUSEMUS
Ohjaus: Jean-Pierre Jeunet
Pääosissa: Sigourney Weaver, Winona Ryder, Ron Perlman, Dominique Pinon, Gary Dourdan, Michael Wincott ja Brad Dourif
Genre: scifi, toiminta, kauhu
Kesto: 1 tunti 49 minuuttia / Special Edition: 1 tunti 59 minuuttia
Ikäraja: 16
Alien³ (1992) loppuu Ripleyn uhrautumiseen, joka olisi voinut lopettaa tarinan Ripleyn osalta. Mutta ei. Yhtiö oli näköjään eri mieltä ja sen takia vuonna 1997 ilmestyi sarjan neljäs osa, Alien: Resurrection - eli suomalaisittain Alien - Ylösnousemus. Kun näin elokuvan ensimmäisen kerran, niin olin pettynyt ja pakko sanoa, että mielipiteeni ei ole muuttunut...
HUOM! Arvostelu sisältää SPOILEREITA elokuvista Alien (1979), Aliens (1986) ja Alien³ ilman erityistä varoitusta!
200 vuotta Alien³:n tapahtumien jälkeen Ripley ja hänen sisällään oleva kuningatar-alien kloonataan. Avaruusalus Betty saapuu miehistöineen tuomaan lastia alukselle, jolla Ripleya ja alieneita pidetään. Alienit karkaavat, jonka takia Ripleyn ja Bettyn miehistön täytyy lyöttäytyä yhteen päästäkseen pois.
Sigourney Weaver palaa neljännen kerran Ripleyksi ja hänen suorituksestaan näkee, ettei häntä kiinnosta enää. Kloonaamisen takia Ripleysta on tullut melkein tunteeton superihminen, joka on suurimmaksi osaksi elokuvasta ärsyttävä. Inhimmillisyys hahmosta on poissa, sekä kiinnostavuus, jonka aiemmat elokuvat herätti.
Winona Ryder ei ole kaksinen näyttelijä ja hänen suorituksensa Callina on täysin mitäänsanomaton. Joko hänelle kirjoitettu dialogi - josta on vastannut The Avengers (2012) -ohjaaja Joss Whedon - on huonoa tai sitten hän ei vain saa mitään kuulostamaan vakuuttavalta.
Ron Perlman tuntuu olevan elokuvassa omana itsenään. Hänessä on kuitenkin jotain, joka tekee hänen toimintahahmoistaan aina hyvin toteutettuja koviksia, joissa on ripaus huumoria.
Dominique Pinonin esittämä Vriess on hyvin näytelty ja Brad Dourifin esittämässä Gedimanissa saadaan vihdoin näytettyä ihmisten hulluus, kun he haluavat hyödyntää alieneita. Muut näyttelijät eivät vedä kovin kummoisia suorituksia.
Elokuvan visuaalinen ilme on heikko. Alienit näyttävät todella digitaalisilta, paitsi lähikuvissa, ja avaruusalukset ovat toteutettu huonosti. Elokuva on värimäärittelyssä korostettu hyvin lämpimäksi, mikä ei oikein sovi Alien-elokuvaan. Lavasteet ja maskeeraukset ovat kuitenkin onnistuneita.
Elokuvasta ei löydy aiempien osien tunnelmaa melkein ollenkaan. Ripleyn hahmoa ei jaksa katsoa. Elokuvassa on paljon asioita, jotka ovat kai tarkoitettu vitseiksi, mutta ovat erittäin väkisin väännettyjä. Nauraa saa vain pariin otteeseen, eikä silloinkaan enempää kuin hymähdellen. Esimerkiksi, miltä kuulostaa, että Wal-Mart osti Weyland-Yutani -yhtiön vuosien aikana...
Muutama mietteeni elokuvasta:
- Vaikka elokuva tapahtuu 200 vuotta Alien³:n jälkeen, niin teknologia näyttää olevan ensimmäisen elokuvan tasolla.
- Miten kaikilla riittää happi vedenalaisessa kohtauksessa?
- Miksi alienit osaavat yhtäkkiä sylkeä happoa?
- SPOILER! Alienin ja ihmisen hybridisekoitusolio on ihan hirveä. Onneksi se esiintyy vain noin kymmenisen minuuttia.
Alien-elokuvista pakettina pitää sanoa, että se on suurimmaksi osaksi erittäin onnistunut. Joka toinen elokuva on kauhua ja joka toinen toimintaa, mikä on hyvä ratkaisu, sillä ei välttämättä jaksaisi katsoa neljää kauhuelokuvaa peräkkäin. Elokuvissa on hyvänä puolena, ettei yksikään osa oikeastaan valmistele mahdollista jatko-osaa, paitsi Alien: Resurrection, joka on ehdottomasti sarjan heikoin. Hauskinta on se, että juuri Resurrection ei koskaan saanut jatkoa. Jotkut varmasti kokevat sarjan trilogiana ja Resurrectionin vain spin-offina, joka ei varsinaisesti kuulu mukaan. Kaksi ensimmäistä elokuvaa ovat hyviä - Aliens on erittäin hyvä. Kolmas elokuva ei ole ihan samalla tasolla, mutta varsinkin neljänteen verrattuna se on toimiva kokonaisuus ja hyvä elokuva. Olen kaikista elokuvista nähnyt vain pidennetyt versiot, joten en tiedä tarkkaan, millaiset alkuperäiset versiot ovat, muuta kuin sen, mitä olen internetistä lukenut. Suosittelen jokaisesta elokuvasta katsomaan pidennetyt versiot, sillä ne tuovat tietysti elokuviin mukaan enemmän. Ensimmäisen elokuvan Director's Cut on vain hieman erilailla leikattu, eikä se ole pidennetty, joten sen kohdalla ei ole kai niin väliä, kumman version katsoo.
Elokuvasta on olemassa tosiaan noin 10 minuuttia pidempi Special Edition -versio, joka sisältää erilaisen alun, jossa on erittäin huonosti tehty digi-ötökkä, ja muutamia lisäyksiä kohtauksiin. Blu-ray sisältää sekä teatteriversion, että Special Edition -version. Blu-rayn kuvanlaatu on ihan hyvä. Blu-ray korostaa elokuvan visuaalisia virheitä. Yksilevyinen pohjoismainen julkaisu ei sisällä edellisten osien tapaan lisämateriaalia lähes ollenkaan.
Yhteenveto: Alien: Resurrection on turha elokuva. Se on tarpeeton lisäys hyvään sarjaan, eikä tunnu kuuluvan mukaan. Yksittäisenä scifitoimintaelokuvana se on keskinkertainen, korkeintaan ihan kiva. Uskoisin, että Alien-sarjan fanit ovat kaikki enemmän tai vähemmän pettyneitä elokuvaan. Se kadottaa katsojalta tunnelman edellisistä osista. Lapsille elokuvaa en suosittele, enkä muutenkaan suosittele sitä erityisemmin. Sarjan muut osat kannattaa katsoa, jos kyseisen genren edustajista on kiinnostunut. Ensi kerralla en välttämättä katso Alien: Resurrectionia sarjan muiden osien kanssa, vaan päätän tarinan Ripleyn kuolemaan Alien³:ssa. Aion arvostella jossain kohtaa myös elokuvasarjan esiosan, Prometheuksen (2012), jossa Ridley Scott on palannut ohjaamaan, sekä samaan maailmaan sijoittuvat Alien vs. Predator -elokuvat (2004-2007).
Kirjoittanut: Joonatan, 29.1.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.reggiestake.com
Alien Resurrection, 1997, 20th Century Fox Film Corporation