TV-sarja: Supergirl, kausi 4 (2018-2019)

SUPERGIRL - KAUSI 4



Luojat: Greg Berlanti, Ali Adler ja Andrew Kreisberg
Pääosissa: Melissa Benoist, Chyler Leigh, Mehcad Brooks, David Harewood, Katie McGrath, Jesse Rath, Sam Witwer, Nicole Maines, David Ajala, April Parker Jones, Jon Cryer, Rhona Mitra, Robert Baker, Anthony Konechny, Bruce Boxleitner, Andrea Brooks, Sarah Smyth, Azie Tesfai, Graham Verchere, Jessica Merez, Brenda Strong, Helen Slater, Carl Lumbly, Phil LaMarr, Grant Gustin, Stephen Amell, David Ramsey, Carlos Valdes, Danielle Panabaker, John Wesley Shipp, LaMonica Garrett, Tyler Hoechlin, Elizabeth Tulloch, Jeremy Davies ja Ruby Rose
Genre: toiminta, seikkailu, scifi
Jaksomäärä: 22
Jakson kesto: noin 40 minuuttia - Yhteiskesto: noin 14 tuntia 40 minuuttia
Ikäraja: 12

DC-sarjakuviin perustuva televisiosarja Supergirl nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa syksyllä 2015 osana Arrowverse-saagaa. Toinen ja kolmas kausi pitivät suosiota yllä, joten jatkoa oli luvassa lisää. Kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2018 ja lopulta Supergirlin neljäs tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa jo muutamaa kuukautta myöhemmin, lokakuussa 2018. Tämäkin kausi piti suosiota yllä ja keräsi positiivista palautetta kriitikoilta. Itse olin jo pitkään pohtinut sarjan katselua ja kun huomasin syksyllä 2022 pääsarja Arrow'n (2012-2020) täyttävän kymmenen vuotta, päätin katsoa koko Arrowversen läpi. Pidin Supergirlin kolmesta ensimmäisestä kaudesta ja aloitinkin neloskauden positiivisin mielin.

Kara Danvers yrittää tasapainotella journalistiminänsä ja supersankari-alter egonsa Supergirlin välillä samaan aikaan, kun jännite ihmisten ja avaruusolentojen välillä kasvaa hurjasti.




Lukuun ottamatta kolmoskauden päätteeksi tulevaisuuteen matkanneita Winniä (Jeremy Jordan) ja Mon-Eliä (Chris Wood), Supergirlin tutut hahmot tekevät paluun. Itse Supergirlinä, eli Kara Danversina, eli Kara Zor-Elinä nähdään jälleen Melissa Benoist, joka jatkaa mainiolla linjallaan. Hänen hahmonsa pyrkii yhä enemmän tasapainottelemaan kahden maailman välillä, mikä vaikeutuu entisestään, kun ihmisten ja avaruusolentojen välillä kytenyt konflikti muuttuu todelliseksi vastakkainasetteluksi. Benoist pääsee myös näyttämään kykyjään pahisroolissa, sillä kuten kolmoskauden lopuksi vihjailtiin, neljännellä kaudella nähdään Supergirlin klooni, joka kasvaa Venäjällä Red Daughterina.
     Supergirliä ovat tietty auttamassa Karan serkku Alex Danvers (Chyler Leigh), joka toimii nyt DEO:n johtajana, James Olsen (Mehcad Brooks), joka toimii niin CatCon toimitusjohtajana kuin naamiosankari Guardianina, J'onn J'onzz, eli Martian Manhunter (David Harewood), joka on jättänyt DEO:n ja yrittää auttaa avaruusolioita muilla tavoin, sekä tiimiin mukaan hypännyt Brainy (Jesse Rath). Lena Luthor (Katie McGrath) yrittää miettiä paikkaansa kaiken keskellä ja uutena sankarina kaudella esitellään Nia Nal, eli Dreamer (Nicole Maines), joka on televisiohistorian ensimmäinen trans-supersankari. Sivunäyttelijät hoitavat tonttinsa vähintään kelvollisesti, McGrathin vakuuttaessa parhaiten ristiriitaisena Lenana. Neljännellä kaudella aloin vähitellen lämpenemään aluksi aika ärsyttävälle Brainylle.




Vastaansa Supergirl ja kumppanit saavat Red Daughterin lisäksi Ben Lockwoodin (Sam Witwer), entisen opettajan, jolle on muodostunut viha avaruusolioita kohtaan ja josta muovautuukin avaruusoliovihamielisen organisaation keulakuva Agent Liberty, Manchester Blackin (David Ajala), avaruusolennon, joka taas vastaa Children of Libertyn tuomaan uhkaan väkivalloin, sekä Supermanin arkkivihollisen Lex Luthorin, jota on jostain kumman syystä valittu näyttelemään Miehen puolikkaat -komediasarjasta (Two and a Half Men - 2003-2015) tuttu Jon Cryer. Cryer on hauska heppu, mutta hän ei vakuuta rikollisnerona lainkaan, vaan tarjoaa yhden kehnoimmista Lex Luthor -tulkinnoista, jonka olen nähnyt. Witwer ja Ajala ovat onneksi hyvät muina antagonisteina.

Lex Luthor on ikävä kompastuskivi muuten oikein mainiolla Supergirl-tuotantokaudella. Uskottavamman näyttelijävalinnan ja paremman toteutuksen kera Lex voisi toimia, mutta tällaisenaan hahmo tulee sotkemaan kautta, joka voisi muuten olla tähän mennessä sarjan paras. Kauden parasta antia on ehdottomasti onnistuneesti rakennettu konflikti ihmisten ja avaruusolentojen välille, jolla heijastellaan hyvin tosielämän vastakkainasetteluja erilaisten ihmisryhmien välillä, oli kyse sitten rasismista, homofobiasta tai muusta. Tämä konflikti kasvaa jakso jaksolta, eikä avaruusolioiden asemaa auta Manchester Blackin kaltaiset ääriajattelijat, jotka päättävät vastata tuleen tulella. Vastakkainasettelu luo myös mainiota konfliktia itse Supergirlille, joka pyrkii auttamaan kaikkia ja on ajatellut edustavansa niin ihmisiä kuin avaruusolioita. Jatkuvasti konflikti meinaa pakottaa viittasankaria päättämään puolensa ja on mielenkiintoista seurata, pystyykö Supergirl toimimaan kaikkien sankarina tässä tilanteessa? Jos hän auttaa avaruusolentoja, hänet julistetaan uhkaksi ihmiskunnalle. Jos hän taas auttaa ihmisiä, hänen sanotaan pettäneen muut avaruusolennot.




Harmillisesti Arrowversen tuttuun tyyliin käsikirjoittajat eivät keksi tarpeeksi kunnon sisältöä täyttääkseen pitkää, kahdenkymmenenkahden jakson kestoa ja vaikka tämä konflikti onkin mainio, ei se kanna koko mittaa. Kun Lex Luthor tuodaan kauden toisella puoliskolla mukaan, meno lässähtää hieman. Silti toiselta puoliskoltakin löytyy hyvät hetkensä, kuten Supergirlin ja Red Daughterin yhteenotto. Red Daughterin kautta kausi nostaa pohdintaan luonnon ja kasvatuksen vaikutukset, kun Karan klooni varttuu täysin erilaisessa ympäristössä kuin Kara.

Omien kertomustensa lisäksi Supergirlin neloskaudella nähdään myös The Flash -sarjan (2014-2023) viidennellä kaudella käynnistyneen ja Arrow'n seitsemännen kauden jatkaman Elseworlds-crossover-tapahtuman loppuhuipennus. Jaksossa Barry Allen, eli Flash (Grant Gustin) ja Oliver Queen, eli Arrow (Stephen Amell) löytävät itsensä vaihtoehtoisesta todellisuudesta, jossa heidät on kirjoitettu rikollisiksi, samalla kun Supergirl yrittää päästä ulos vankeudestaan. Elseworldsin finaali on kelvollinen, joskin se ei ihan nouse yhtä jännittäväksi ja lennokkaaksi kuin mainio alustus antoi ymmärtää.




Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa oivallisesti, tarjoten niin jännittäviä tilanteita kuin myös sydäntä ja huumoria seassa tasaisin väliajoin. Käsikirjoittajat käynnistävät kauden pätevästi, mutta kokevat taas kerran vaikeuksia saada kertomusta venytettyä tarpeeksi pitkäksi. Tekninen puoli ei tälläkään kaudella vakuuta. Kameratyöskentely on lähinnä kelvollista ja muovisista lavasteista ja asuista näkyy sarjan pienehkö budjetti. Tietokonetehosteet ovat heikot, paikoitellen jopa naurettavan huonot, enkä vieläkään tajua, miksei Martian Manhunterin todellista olomuotoa ole voitu toteuttaa maskeerauksella surkeiden videopeligrafiikkojen sijaan. Monet toimintakohtaukset kärsivät näistä kököistä visuaalisuuksista. Äänimaailma kuitenkin toimii Blake Neelyn ja Daniel James Chanin säveltämiä musiikkeja myöten.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.1.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.arrow.fandom.com
Supergirl, Yhdysvallat, 2015-, DC Entertainment, Warner Bros. Television, Berlanti Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti